Kako razlikovati model termoelementa

- 2021-10-19-

Običajno uporabljene termoelemente lahko razdelimo v dve kategoriji: standardne ter nestandardne termoelemente. Standardni termoelement se nanaša na termoelement, katerega termoelektrična moč in temperatura sta določena v nacionalnem standardu, ki dopušča napake in ima dosledno standardno tabelo indeksiranja. Ima ustrezen videz zaslona za izbiro. Nestandardizirani termoelementi niso tako dobri kot standardizirani termoelementi glede na območje uporabe ali vrstni red velikosti. Na splošno ni dosledne indeksne tabele in se v nekaterih posebnih primerih uporabljajo predvsem za merjenje.

Sedem standardiziranih termoelementov, S, B, E, K, R, J in T, so na Kitajskem termoelementi skladne zasnove.

Indeksno število termoelementov je večinoma S, R, B, N, K, E, J, T itd. Medtem S, R, B pripadajo termoelementom iz plemenitih kovin, N, K, E, J, T pa poceni kovinskim termoelementom.

Spodaj je razlaga številke indeksa termoelementa
S platina rodij 10 čista platina
R platina rodij 13 čista platina
B platin rodij 30 platin rodij 6
K nikelj krom nikelj silicij
T čisti bakreni baker nikelj
J železov bakreni nikelj
N Ni-Cr-Si Ni-Si
E nikelj-krom baker-nikelj
(Termoelement tipa S) 10-platinski termoelement iz platine rodij
10-platinski termoelement iz platine in rodija (termoelement tipa S) je termoelement iz plemenite kovine. Premer parne žice je določen kot 0,5 mm, dovoljena napaka pa je -0,015 mm. Nazivna kemična sestava pozitivne elektrode (SP) je zlitina platina-rodij z 10% rodija, 90% platine in čista platina za negativno elektrodo (SN). Splošno znan kot termoelement z enojnim platinom iz rodija. Največja dolgoročna delovna temperatura tega termoelementa je 1300 „, kratkoročna največja delovna temperatura pa 1600„.